Το Δίστρατο, σήμερα ΤΔ του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, είναι μία από τις πρώην κοινότητες που «πνίγηκαν» από την ΤΛ. Πουρναρίου. Ολόκληρη η παράχθια περιοχή, η πλέον εύφορη του χωριού και κάποιοι από τους οικισμούς του, βρίσκονται κάτω από τα νερά του ανατολικού άκρου της λίμνης.

Ο Άραχθος ήταν από τα ωραιότερα ποτάμια στον κόσμο. Φαρδύς γιαλός από άσπρη κροκάλα, στη μέση κοίτη από γάργαρο και πολύ νερό που σκύβεις και το πίνεις. Εκατέρωθεν επιβλητικοί γκρεμοί και η μοναδική χλωρίδα του μέσου Αράχθου.

Πολλές από τις ομορφιές του ποταμού κληρονόμησε η λίμνη Πουρναρίου. Διαχρονικός καημός η ανάδειξη και η αξιοποίησή της. Όπως σε πολλές άλλες περιπτώσεις, να γίνει πόλος έλξης πολλαπλού ενδιαφέροντος να παράξει πλούτο, θέσεις εργασίας, να αναζωογονήσει την εγκαταλελειμμένη περιοχή.

 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΠΟΥΡΝΑΡΙΟΥ

Συστηματική προσπάθεια για την αξιοποίηση της λίμνης έγινε στα πλαίσια της ΜΕΛΕΤΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΩΝ ΥΗΣ ΠΟΥΡΝΑΡΙΟΥ Ι και ΙΙ. Η μελέτη εκπονήθηκε για λογαριασμό της ΔΕΗ και εγκρίθηκε με το από 4-10-14 πρωτόκολλο.

Ύστερα από τηλεδιάσκεψη με θέμα την «Αξιοποίηση της ΤΛ Πουρναρίου», στην οποία συμμετείχαν οι βουλευτές, η Π.Ε., οι Δήμοι, επιμελητήριο και ομάδα πρωτοβουλίας πολιτών Άρτας αλλά και μετέπειτα συναντήσεις εργασίες, προέκυψε ότι για να ξεκινήσει η προσπάθεια αυτή απαιτείται η εκπόνηση (αρχικά τουλάχιστον) μιας ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ και ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Τ.Λ. ΠΟΥΡΝΑΡΙΟΥ. Η μελέτη θα είναι συνέχεια αυτής που εκπονήθηκε για λογαριασμό της ΔΕΗ και θα περιλαμβάνει δύο σκέλη.

Το πρώτο θα αναφέρεται στην προσβασιμότητα για την αξιοποίηση της λίμνης και θα έχει σαν αντικείμενο α) τη μελέτη του δευτερεύοντος παράλληλου και κάθετου οδικού δικτύου με τη βελτίωση του υφιστάμενου και ενδεχομένα προσθήκη νέου, β) τη μελέτη νέου δικτύου ήπιας κυκλοφορίας περιμετρικά της λίμνης και γ) τη μελέτη μονοπατιών (τεχνικό μέρος) νέων και αξιοποίηση – βελτίωση υφιστάμενων.

Το δεύτερο θα αναφέρεται στην ανάπτυξη, κυρίως ένεκα αξιοποίησης της λίμνης με έμφαση: α) Στη μελέτη ανάπλασης οικισμών και αξιοποίησης κτηριακών υποδομών με προστασία των παραδοσιακών στοιχείων της τοπικής αρχιτεκτονικής (Ροδαυγή, Βαθύκαμπος, Πτέρη, Κορφοβούνι, Πιστιανά, Δίστρατο, Κάτω Καλεντίνη, Μελάτες, Μαρκινιάδα, Ζυγό, Κλειστό, Πέτα, Κρυονέρι, Σκούπα, κ.α.). β) Στη μελέτη ανάπτυξης και οργάνωσης δραστηριοτήτων στη Λ. Πουρναρίου (αθλητικές δραστηριότητες, ψάρεμα, περιήγηση με βάρκες, οργάνωση οικοτουριστικών και πολιτιστικών πορειών. γ) Τη μελέτη ανάπτυξης του οικοτουρισμού κατά μήκος του υδάτινου διαδρόμου και δ) στη μελέτη οριοθέτησης, ανάπλασης, φύτευσης των ευαίσθητων παραποτάμιων – παραρεμάτιων και παραλίμνιων περιοχών.

Φορέας της μελέτης (λόγω υπερτοπικότητας) προτείνεται η Περιφέρεια Ηπείρου ή η αντίστοιχη υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών.

 

ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΠΟΥΡΝΑΡΙΟΥ

Στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας υποβλήθηκε ΜΠΕ για το έργο «Φ/Β σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 103 MW, στην τεχνητή Λίμνη Πουρναρίου, Δ. Ε Βλαχερνών και Πέτα, των Δήμων Αρταίων και Νικ. Σκουφά αντίστοιχα Π.Ε. Άρτας της Περιφέρειας Ηπείρου». Πρόκειται για επιπλέοντα πάνελ συνολικής επιφάνειας 1150 στρεμμάτων που θα καλύψουν κατά την μελέτη λίγο μεγαλύτερο του 5% της επιφάνειας της λίμνης όταν είναι στην ανώτατη στάθμη της.

Περιβαλλοντικές επιπτώσεις δραματικές

Δεδομένου ότι η περίοδος ανώτατης στάθμης είναι μικρή και η λίμνη συνήθως φθάνει μόλις μέχρι το Κορφοβούνι, το πραγματικό ποσοστό κάλυψης θα είναι όχι 5 αλλά πολλαπλάσιο, τουλάχιστον 10-20% της επιφάνειας της.

Πώς θα ενταχθούν αυτές οι θηριώδεις απαστράπτουσες γυάλινες επιφάνειες σε ένα τόσο ευαίσθητο περιβάλλον; Ποια η επίδρασή τους στα πουλιά, τα ζώα και την λοιπή πανίδα της περιοχής; Ποια η επίπτωση στο μικροκλίμα της περιοχής, ιδιαίτερα το καλοκαίρι με την αντανάκλαση των ακτίνων του ήλιου; Ποια θα είναι η φυσική ομορφιά αυτού του κατάφυτου φιόρδ με τα δεκάδες χιλιάδες τελάρα στην επιφάνεια του;

Ακύρωση κάθε προσπάθειας ανάπτυξης της λίμνης

Όλοι οι στόχοι για ανάπτυξη της λίμνης που είναι αίτημα των φορέων της περιοχής και περιλαμβάνονται στην μελέτη της ΔΕΗ ακυρώνονται.

Ποια μπορεί να είναι η αξιοποίηση της λίμνης με γεμάτα φωτοβολταϊκά στην καλύτερη επιφάνεια της; Ποιες οι δυνατότητες οικοτουρισμού, αγροτουρισμού, ανάπτυξης δραστηριοτήτων με βάση τη συνάφεια με το υγρό στοιχείο όταν αντί για λίμνη θα είναι ένας τεράστιος καθρέφτης; Τι σκοπό θα έχει η πρόσβαση στη λίμνη, τι έννοια θα έχουν τα μονοπάτια σε ένα τέτοιο φυσικό περιβάλλον; Για ποιο λόγο να γίνει η ανάπλαση οικισμών και αξιοποίηση κτιριακών υποδομών όταν η λίμνη θα έχει καταστραφεί;

 

Ο Σύλλογος των Απανταχού Διστρατιωτών είναι κάθετα αντίθετος στην εγκατάσταση Φ/Β στην επιφάνεια της λίμνης Πουρναρίου. Θα πρόκειται για περιβαλλοντικό έγκλημα που θα βάλει ταφόπλακα στην οποιαδήποτε ελπίδα για ανάπτυξη της περιοχής.

Το ποτάμι θυσιάστηκε στο όνομα της ανάπτυξης. Ας μην θυσιαστεί και η λίμνη στο όνομα του κέρδους!

 

Για το Σύλλογο των Απανταχού Διστρατιωτών

Η πρόεδρος

 

Ε. Ντάλα