Μικρή γνωριμία με τους καταρράκτες Βικτωρίας και κάποιες άγνωστες χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής

του Χρήστου Ντάλα

 

Αυτές τις μέρες η Ελλάδα, η Ευρώπη και ολόκληρος ο κόσμος ασχολείται με την παραλλαγή «Ο» του κορωνοϊού, την λεγόμενη και «παραλλαγή της Μποτσουάνας». Μέρες Χριστουγέννων θυμήθηκα κάποια Χριστούγεννα στην Μποτσουάνα.

Ένα οργανωμένο ταξίδι στην Νοτ. Αφρική περιλάμβανε και 2-3 μέρες επίσκεψη στους καταρράκτες Βικτωρίας, έξω από αυτήν, στα σύνορα Ζιμπάμπουε, Ζάμπιας και Μποτσουάνας. Έτσι, στο περιθώριο του ταξιδιού είχαμε και μια μικρή γεύση από τις χώρες αυτές στα νότια της αφρικανικής ηπείρου εντελώς άγνωστες στην Ελλάδα.

Καταρράκτες Βικτωρίας

Οι καταρράκτες της Βικτωρίας, ένα από τα θαύματα της φύσης, βρίσκονται στον μέσο ρου του ποταμού Ζαμβέζη, στα σύνορα Ζιμπάμπουε και Ζάμπιας. Δύο φορές πλατύτερος και δύο φορές βαθύτερος από τους καταρράκτες του Νιαγάρα με παροχή που φθάνει τα 7.400 κυβ. μ. το δευτερόλεπτο.

Το βάραθρο ύψους 100μ. που πέφτουν τα νερά του Ζαμβέζη για τον σχηματισμό των καταρρακτών Βικτωρίας

Το βάραθρο ύψους 100μ. που πέφτουν τα νερά του Ζαμβέζη για τον σχηματισμό των καταρρακτών Βικτωρίας

Οι καταρράκτες της Βικτωρίας τέμνουν τον ποταμό σε ένα από τα πλατύτερα σημεία του (1700 μέτρα) και βυθίζονται σε έναν απότομο κρημνό όπου χάσμα (βάθος μέχρι 108 μ.) ένα τείχος αφρού με εκκωφαντικό θόρυβο αναπηδά σε ύψος μεγαλύτερο από 500μ. που φαίνεται σε μεγάλη απόσταση. Από το χάσμα τα νερά οδηγούνται σε ένα φαράγγι, το οποίο συγκεντρώνει όλα τα νερά του ποταμού Ζαμβέζη. Πάνω από το φαράγγι η γέφυρα των καταρρακτών για την επικοινωνία της Ζιμπάμπουε με την Ζάμπια.

Αθήνα – Γιοχάνεσμπουργκ μέσω Κατάρ. Χριστούγεννα 2008 πτήση για Ζιμπάμπουε κοντά στους καταρράκτες. Στο αεροπλάνο των νοτιοαφρικανικών αερογραμμών ψεκασμός για ιούς κάτι σαν την απολύμανση που κάνουμε τώρα για τον κορωνοϊό. Στο αεροδρόμιο υποδοχή με τύμπανα και χορούς και στη συνέχεια σε πολυτελέστατο ξενοδοχείο κοντά στους καταρράκτες στην πλευρά της Ζιμπάμπουε.

Ένα ουράνιο τόξο πάνω από τους καταρράκτες

Ένα ουράνιο τόξο πάνω από τους καταρράκτες

Η κουρτίνα των καταρρακτών ανήκει κατά το ήμισυ περ. στην Ζιμπάμπουε και το υπόλοιπο στην Ζάμπια. Περί το μέσον τα σύνορα των δύο χωρών. Επίσκεψη πρώτα από την πλευρά της Ζάμπια περνώντας την γέφυρα πάνω από την χαράδρα του Ζαμβέζη. Έχουν κάνει μονοπάτι στην πλευρά του βαράθρου απέναντι από τους καταρράκτες. Από το μονοπάτι σε πολύ μικρή απόσταση η πτώση προς το βάραθρο σε ύψος 80-100 μ. με τον εκκωφαντικό θόρυβο. Απαραίτητο το αδιάβροχο επειδή η πορεία γίνεται μέσα στο σύννεφο των σταγονιδίων από την πτώση, που ανάλογα με τον αέρα, μετατρέπονται σε δυνατή βροχή.

Κοντά στο μέρος στάθμευσης του λεωφορείου το άγαλμα του Λίβιγκστον, ο οποίος, ακολουθώντας τον Ζαμβέζη, έφθασε το 1855 στους καταρράκτες. Οι ιθαγενείς που συνάντησε, πρώτη φορά βλέπαν λευκό και τον πέρασαν για φάντασμα!

Από την πλευρά της Ζιμπάμπουε πιο κοντά στο απότομο φαράγγι, απ’ όπου μετά το βάραθρο και κάποια άλλα φαράγγια τα νερά οδηγούνται ξανά στην ήρεμη κοίτη του ποταμού Ζαμβέζη. Ίδιο μονοπάτι στο βάραθρο σε απόσταση 60-80 μ. από την κουρτίνα των καταρρακτών, με καλύτερη θέα όμως και θέσεις φωτογραφιών. Εκπληκτικό ένα ουράνιο τόξο στο νέφος πάνω από τους καταρράκτες.

Ελάχιστη γνωριμία με Ζάμπια και Ζιμπάμπουε

Η επίσκεψη στους καταρράκτες Βικτωρίας έχει και μια ελάχιστη γνωριμία με κάποιες εντελώς άγνωστες χώρες της υποσαχάριας-Αφρικής.
Η Ζάμπια είναι μια μεσόγεια χώρα στα Βόρεια της Νοτ. Αφρικής με έκταση 752.614 τετρ. χιλ./τμ (περίπου 6 φορές την Ελλάδα) και πληθυσμό 18.400.556. Πρώην Βρετανική αποικία με το όνομα Βόρεια Ροδεσία έγινε ανεξάρτητη από το 1964 ως Ζάμπια και πρωτεύουσα την Λουσάκα.
Μετά την επίσκεψη στους καταρράκτες Βικτωρίας από την πλευρά της, επίσκεψη σε ένα πλησίον χωριό. Αρκετά οργανωμένο με μικρή αίθουσα υποδοχής τουριστών και ξενάγηση στις καλύβες που ζούνε οι οικογένειες.

Ζιμπάμπουε χαρτονόμισμα 100 δισεκατομμυρίων για … λίγα ψώνια

Ζιμπάμπουε χαρτονόμισμα 100 δισεκατομμυρίων για … λίγα ψώνια

Ζιμπάμπουε χαρτονόμισμα 100 δισεκατομμυρίων για … λίγα ψώνια

Η Ζιμπάμπουε (πρώην Νότιος Ροδεσία) είναι περίκλειστη χώρα στα νότια της ανατολικής Αφρικής με έκταση 390.580 τετρ. χλμ. (περίπου 3 φορές η Ελλάδα) και πληθυσμό 15.570.716 σύμφωνα με εκτίμηση για το 2021. Πρωτεύουσα της η Χαράρε. Τα οικονομικά προβλήματα της χώρα είναι εντονότατα με κυριότερο τον καλπάζοντα πληθωρισμό που λίγο πριν την εποχή που την επισκεφθήκαμε είχε το ρεκόρ στον κόσμο με 2.200.000%! Γνωρίσαμε την Ζιμπάμπουε από τον πρόεδρο της Ρόμπερτ Μουγκάμπε (στο τέλος της δεκαετίας του 70 επισκέφθηκε την Ελλάδα φιλοξενούμενος του Κων. Τσάτσου), ο οποίος ξεκίνησε ως σοσιαλιστής και ποιητής για να εξελιχθεί σε ένα σκληρό δικτάτορα. Στην ελάχιστη γνωριμία μας με την Ζιμπάμπουε περιλαμβάνεται και το εντελώς απαξιωμένο νόμισμά της (κάτι δισεκατομμύρια σαν τα δικά μας κατοχικά) με μοναδική αξία σουβενίρ για τους τουρίστες.
Για τις χώρες αυτές, η Νοτ. Αφρική είναι κάτι σαν η Γερμανία για την Ευρώπη. Όλοι έχουν όνειρο να πάνε, έστω λαθρομετανάστες στην Νοτ. Αφρική.

Πάρκο Τσόμπε στην Μποτσουάνα

Με τζιπ σε περίπου 2 ώρες φθάσαμε στα σύνορα με την Μποτσουάνα όπου το περίφημο πάρκο Τσόμπε. Πρόκειται για μια από τις πιο πλούσιες σε χλωρίδα και πανίδα χώρες της Αφρικής. Η Μποτσουάνα είναι το μεγαλύτερο καταφύγιο ελεφάντων που περιέχει περίπου 500.000 ελέφαντες, εκ των οποίων 150.000 στο πάρκο Τσόμπε. Είναι μια περίκλειστη χώρα με έκταση 581.734 τετρ. χλμ. και πληθυσμό 2.410.338 κατ. από τις πιο αραιοκατοικημένες στον κόσμο. Έγινε ανεξάρτητη το 1966 και έχει πρωτεύουσα την Γκαμπορόνε. Πλωτό σαφάρι στο πάρκο στον ποταμό Ζαμβέζη. Πλήθος ελέφαντες, ιπποπόταμοι, κροκόδειλοι, αντιλόπες, γαζέλες, φακόχοιροι, πουλιά. Μεσημεριανό Χριστουγεννιάτικο τραπέζι σε κάποια εγκατάσταση με θέα το πάρκο. Κέρασα και το γκρουπ για την ονομαστική μου γιορτή. Στην επιστροφή μας σταμάτησε ένα κοπάδι, τουλάχιστον 20 ελεφάντων που διέσχιζαν κάθετα το δρόμο και μας παρατηρούσαν ενοχλημένοι.

Πάρκο Τσόμπε Μπουτσουάνας. Κοπάδι ελεφάντων

Πάρκο Τσόμπε Μπουτσουάνας. Κοπάδι ελεφάντων

Πάρκο Τσόμπε Μποτσουάνας. Ιπποπόταμοι

Πάρκο Τσόμπε Μποτσουάνας. Ιπποπόταμοι

Ένα ταξιδιάρικο

Μέρες κορωνοϊού και ένα ταξιδιάρικο που διάβασα τελευταία.
«Ταξιδέψτε. Πάντα όμως να σέβεστε τις συνήθειες των τόπων που πάτε και τους ανθρώπους που ζουν εκεί. Απ’ όπου φεύγετε να παίρνετε μαζί σας πλούσιες αναμνήσεις, νέες εμπειρίες και τα σκουπίδια σας».