ΣΤΙΣ ΑΠΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΑΡTΙΝΟΥ ΣΤΙΒΟΥ

Του Χρ. Ντάλα

Διάβασα στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ανακοίνωση του Α.Σ. ΠΥΡΡΟΣ ότι «εγκρίθηκε από τον ΣΕΓΑΣ η επαναδραστηριοποίηση του τμήματος στίβου του συλλόγου μετά από χρόνια αθλητικής αδράνειας».
Ευχόμαστε ολόψυχα καλή δύναμη. Αξίζει την προσπάθεια ο αρτινός στίβος, ο οποίος έβγαλε πολλούς και καλούς αθλητές. Θυμάμαι στη δεκαετία το 60 τρεις σπουδαίους αρτινούς ακοντιστές, τον Μπάμπη Παπαχρήστο, τον Αποστόλη Κόκκινο και λίγο παλαιότερα τον Στάθη Καλαμπάκο με πανελλήνιες επιδόσεις και πετυχημένη παρουσία στην εθνική ομάδα στίβου. Εξαιρετικό το βιβλίο του Τάκη Ζαρκαλή καθηγητή και προέδρου του Α.Σ. ΠΥΡΡΟΣ όπου περιγράφει την πορεία του αρτινού αθλητισμού 1955-1990.
Με αφορμή το δημοσίευμα κάποιες θύμησες από την εποχή που γίνονταν τα πρώτα βήματα του αρτινού στίβου.
Περί το 1960 στην Άρτα, αντίθετα με τις άλλες γειτονικές πόλεις, δεν υπήρχε αθλητικό σωματείο με δραστηριοποίηση στο στίβο. Στα Γιάννενα υπήρχαν ο ΑΒΕΡΩΦ και ο ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ. Στην Πρέβεζα με σπουδαία δραστηριότητα ο Γ.Σ. ΠΡΕΒΕΖΗΣ και η ΝΙΚΟΠΟΛΗ.
Οι αρτινοί αθλητές στίβου, απουσία ντόπιου συλλόγου, είχαμε γραφεί στον Γ.Σ. ΠΡΕΒΕΖΗΣ που είχε ενδιαφερθεί περισσότερο και έτσι συμμετείχαμε στους αγώνες.
Περί το 1962 δραστηριοποιήθηκε στο στίβο ο ΠΥΡΡΟΣ Άρτας. Χρειάστηκε τότε αρκετή προσπάθεια για να μεταγραφούμε από τον σύλλογο της Πρέβεζας – θυμάμαι μέχρι και παρέμβαση του Γυμνασιάρχη. Αμέσως διοργανώθηκαν και τα πρώτα ΠΥΡΕΙΑ στην Άρτα το 1963.
Με την ομάδα του ΠΥΡΡΟΥ πλέον συμμετείχαμε σε όλες τις περιφερειακές διοργανώσεις τα επόμενα χρόνια, ΑΚΤΙΑ και ΝΙΚΟΠΟΛΕΙΑ στην Πρέβεζα, ΑΒΕΡΩΦΕΙΑ στα Γιάννενα, ΦΑΙΑΚΕΙΑ στην Κέρκυρα, ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΕΙΑ στο Αγρίνιο, μέχρι και στη Δράμα σε κάποιους πανελλήνιους διασυλλογικούς αγώνες φθάσαμε. Ήταν η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια του αρτινού στίβου σε συλλογικό επίπεδο.
Οι οργανωτικές συνθήκες πρωτόγονες, οι προπονητικές ανύπαρκτες. Όμως, πολύ πάθος, πολλά όνειρα, από τις καλύτερες αναμνήσεις της νιότης μας.
Από την φουρνιά αυτή των αθλητών οι περισσότεροι φύγαμε τα επόμενα χρόνια για σπουδές στην Αθήνα όπου κάποιοι συνέχισαν σε μεγάλους συλλόγους.
Από την εποχή αυτής της αθωότητας, στις απαρχές του αρτινού στίβου, οι παρακάτω δύο φωτογραφίες.

 

athlitikoi agones aktio preveza

Αθλητικοί αγώνες ΑΚΤΙΑ, Πρέβεζα 1/8/1963
Παρέλαση ΠΥΡΡΟΥ ΑΡΤΑΣ
Πρώτη σειρά: Χρ. Ντάλας (σφαιροβολία, δισκοβολία), Χριστοφ. Δημόπουλος (άλμα εις μήκος), Μπάμπης Παπαχρήστος (ακοντισμός).
Δεύτερη σειρά: Νίκος Βαδιβούλης (άλμα επί κοντώ), …………… (δρόμος 400μ.)
Τρίτη σειρά: Γιώργος Κατσάνος (δρόμος 100μ.), Αλ. Μπαρώνος (δρόμος αντοχής), Γιώργος Φακίτσας (άλμα επί κοντώ).

 

periferiakoi agones arta

Περιφερειακοί μαθητικοί αγώνες (γυμναστικές επιδείξεις). Γήπεδο Άρτας 3/6/62.
Η ομάδα σκυταλοδρομίας 4 Χ 100 του Β΄ Γυμνασίου που επρώτευσε με χρόνο 49,7΄΄ που θεωρούνταν καλός για την εποχή.
Από αριστερά όρθιοι: Ανδρ. Μαστρογιάννης, Γιώργος Φακίτσας, Χρ. Ντάλας.
Καθιστός: Γιώργος Κατσάνος.
Αφιερωμένη στη μνήμη του Γιώργου Φακίτσα που έφυγε πριν ενάμιση μήνα.
Αφιερωμένη στη μνήμη του Γιώργου Κατσάνου και Ανδρέα Μαστρογιάννη που έφυγαν νωρίτερα.