ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ
Από τους πιο γοητευτικούς μακρινούς προορισμούς

Του Χρήστου Ντάλα

Συνέχεια στο οδοιπορικό Αυστραλία – Ν. Ζηλανδία με το ταξίδι στη Νέα Ζηλανδία. Με ευρωπαϊκό πολιτισμό και στην πλειοψηφία ευρωπαίους κατοίκους, η Ν. Ζηλανδία είναι η πιο απομακρυσμένη Ευρώπη. Στην υδρόγειο τη βλέπουμε χαμένη στην απεραντοσύνη του Ν.Δ. Ειρηνικού, ακριβώς αντιδιαμετρικά από την Ευρώπη.
Με την οργιώδη φύση, την γεωθερμία και τα φιόρδ που την κάνουν Νορβηγία του νότου είναι όνειρο ζωής για τους περισσότερους ταξιδιώτες. Το ποικίλο τοπίο της Ν. Ζηλανδίας την έχει καταστήσει δημοφιλή προορισμό και για την παραγωγή τηλεοπτικών προγραμμάτων και ταινιών, όπως η τριλογία «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών».

ΛΙΓΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ

Η Νέα Ζηλανδία (Αοτεαρόα στη γλώσσα των Μαορί) αποτελείται από δύο βασικά νησιά (που αποκαλούνται απλά Βόρειο και Νότιο) και έναν αριθμό μικρότερων νησιών. Τα δύο κύρια νησιά χωρίζονται από τον πορθμό τον Κουκ, πλάτους 22 χιλιομέτρων στο στενότερο σημείο του. Η συνολική έκταση της Νέας Ζηλανδίας είναι 268.680 χλμ2, περίπου διπλάσια της Ελλάδας.
Εξαιτίας της θέσης της μέσα σ’ ένα απέραντο ωκεανό, η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) – έννοια που τώρα εξαιτίας των διαφορών μας με την Τουρκία είναι στην επικαιρότητα – είναι τεράστια. Η ΑΟΖ της Ν. Ζηλανδίας είναι ίσως η μεγαλύτερη στον κόσμο και έχει έκταση 15 φορές μεγαλύτερη από την χερσαία της έκταση.
Στο Νότιο Νησί, που είναι το μεγαλύτερο, υπάρχουν περισσότερες από 18 κορυφές με ύψος μεγαλύτερο των 3.000 μ. Στο νότιο τμήμα του βρίσκεται η Φιόρντλαντ, με τα βαθιά φιόρδ που δημιουργήθηκαν από τη δράση των παγετώνων. Το Βόρειο Νησί είναι λιγότερο ορεινό από το Νότιο, αλλά χαρακτηρίζεται από ηφαιστειακή δράση η οποία έχει δημιουργήσει μεγάλο ηφαιστειακό οροπέδιο. Εκεί βρίσκεται και η μεγαλύτερη λίμνη της χώρας, η λίμνη Τάουπο, η οποία βρίσκεται στη καλντέρα ενός από τα πιο ενεργά υπερηφαίστεια.
Στα δάση της, που έχουν περιοριστεί σημαντικά εξαιτίας της ανθρώπινης δράσης, παλαιότερα κατοικούνταν από ποικιλία πτηνών, πολλά από τα οποία σήμερα έχουν εκλείψει. Τέτοια που τα βλέπουμε μόνο σε μουσεία, είναι το μόα τεράστιο πουλί 4 μ. ύψος σαν μεγάλη στρουθοκάμηλος και ο αετός του Χάαστ το μεγαλύτερο αρπακτικό στον κόσμο.
Η Νέα Ζηλανδία διαθέτει πληθυσμό 5.101.400 κατοίκους σύμφωνα με επίσημη εκτίμηση για τον Σεπτέμβριο του 2020. Περίπου 70% είναι λευκοί Ευρωπαϊκής καταγωγής. Ένα μεγάλο ποσοστό των λευκών Νεοζηλανδών είναι σκωτσέζικης καταγωγής. Οι Μαορί είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εθνική ομάδα (περ. 15%) και ακολουθούν αυτοί με ασιατική καταγωγή και των Ειρηνικών Νήσων. Πρωτεύουσα το Ουέλλινγκτον και μεγαλύτερη πόλη το Όκλαντ.
Η Νέα Ζηλανδία είναι μία από τις πιο πρόσφατα αποικισμένες μεγάλες περιοχές γης. Πολυνήσιοι άποικοι κατέφθασαν με τα γουάκα (κανό) περίπου το 1250 και 1300, ολοκληρώνοντας σειρά ταξιδιών στον νότιο Ειρηνικό, και εγκατέστησαν τον ιθαγενή πολιτισμό Μαορί.
Οι πρώτοι Ευρωπαίοι που είναι γνωστοί πως έφτασαν στη Νέα Ζηλανδία οδηγήθηκαν από τον Άμπελ Τάσμαν, που έπλευσε στη δυτική ακτή του Βόρειου και Νότιου νησιού το 1642, όπου αντιμετώπισε εχθρικό περιβάλλον. Ολλανδοί χαρτογράφοι έδωσαν το όνομα Ζηλανδία από μια επαρχία της Ολλανδίας. Αργότερα ο καπετάνιος Τζέιμς Κουκ άρχισε εκτεταμένες έρευνες στα νησιά το 1769, οδηγώντας σε Ευρωπαϊκές φαλαινοθηρικές εκστρατείες και τελικά σε σημαντικό Ευρωπαϊκό εποικισμό. Ιεραπόστολοι εκχριστιάνισαν τους περισσότερους Μαορί τον 19ο αιώνα.
Ελληνική παρουσία δεν θα μπορούσε να λείπει «Ελλάδα σαν αγριόχορτο φύτρωσες εκεί» που λέει και το τραγούδι του Θαν. Παπακωνσταντίνου. Πόσοι οι Έλληνες στη Νέα Ζηλανδία; Διάβασα ένα γράμμα-διαμαρτυρία των ελληνικών οργανώσεων και σωματείων της Ν. Ζηλανδίας για την κατάργηση της Ελληνικής πρεσβείας στην Ουέλιγκτον. Από το γράμμα φαίνεται ότι στη μακρινή Ν. Ζηλανδία ζουν 5 – 6.000 Έλληνες μετανάστες με 1000 των τελευταίων ετών της κρίσης.
Η Νέα Ζηλανδία έγινε ανεξάρτητη επικράτεια στις 26 Σεπτεμβρίου 1907 με βασιλική αναγγελία. Σήμερα είναι Βασιλευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία με βασίλισσα την Ελισσάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου.

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ

Πρόκειται για το δεύτερο μέρος (12-20/3/17) του ταξιδιού Αυστραλία – Νέα Ζηλανδία οργανωμένο από το πρακτορείο VERSUS.
Πρωινή πτήση 3,5 ωρών Μελβούρνη – Ώκλαντ στο Βόρειο Νησί. Στη Ν. Ζηλανδία τα ρολόγια 2 ώρες μπροστά 11 ώρες διαφορά από την Ελλάδα, η μεγαλύτερη από όλες τις χώρες.

ΩΚΛΑΝΤ. Μια ευρωπαϊκή μεγαλούπολη πρωτεύουσα του Βόρειου Νησιού

Το Ώκλαντ με 1,4 εκ. κατοίκους είναι η μεγαλύτερη πόλη της Νέας Ζηλανδίας. Για περίπου 20 χρόνια το δεύτερο μισό του 19ου αι. διετέλεσε πρωτεύουσα της χώρας. Χτισμένο σε μια δαντελωτή θάλασσα που σχεδόν κόβει το βόρειο νησί στα δύο με επιβλητική γέφυρα μεγάλου μήκους και ύψους ενώνει τις δύο απέναντι όχθες.
Ξενάγηση της πόλης με κατ’ αρχήν πέρασμα από το λιμάνι (εμπορικά, κρουαζιερόπλοια). Τα κτίρια της ζώνης του λιμανιού έχουν μετατραπεί σε κέντρα αναψυχής και διάφορες άλλες δραστηριότητες, πέρα από τις καθαυτό λιμενικές, κάνοντας την έτσι την καρδιά της πόλης. Στην πόλη αρκετά παραδοσιακά κτίρια βικτωριανής εποχής.
Σε λόφο που δεσπόζει το μνημείο πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας κατά τη δεκαετία του 40, ο οποίος έκανε πολλές μεταρρυθμίσεις. Η Νέα Ζηλανδία κατέχει την πρωτοπορία σε μεταρρυθμίσεις όπως η ψήφος των γυναικών, τις συντάξεις και το 8ωρο.
Στη συνέχεια στο ηρώο όπου και το μουσείο φυσικής ιστορίας, χτισμένο επίσης σε λόφο με θέα προς την πόλη σε αρχαιοελληνικό στυλ με κίονες στην είσοδο. Σε πολλά σημεία γραμμένες οι μάχες που πήραν μέρος οι στρατιώτες Νέας Ζηλανδίας στον Α΄ και Β΄ παγκόσμιο πόλεμο. Μεταξύ αυτών και η μάχη της Κρήτης για την απόκρουση των Γερμανών αλεξιπτωτιστών. Εντυπωσιακά τα εκθέματα για τους Μαορί. Κατασκευή – ναός με παραστάσεις, μάσκες χαρακτηριστικές των Μαορί με τη γλώσσα έξω (συμβολίζουν την επικοινωνία), όπως επίσης πλοιάριο ολόκληρο από κορμό δένδρου. Οι σχέσεις με τους Μαορί στην αρχή ήταν συγκρουσιακές, ακόμη και σήμερα έχουν προβλήματα. Σήμερα έχουν καταφέρει να κατέχουν σημαντικές εκτάσεις για τα ιερά, τις τελετές και τη ζωή τους σύμφωνα με την παράδοση.
Συνέχεια στον πύργο Sky City στο κέντρο της πόλης. Έχει ύψος 320μ. και ανεβήκαμε στο παρατηρητήριο στα 220μ. Εξαιρετική θέα προς την πόλη, το λιμάνι, τις Μαρίνες, τη γέφυρα και την απέναντι όχθη.

Ώκλαντ. Από το παρατηρητήριο του πύργου Sky city στα 220 μ.

Ώκλαντ. Από το παρατηρητήριο του πύργου Sky city στα 220 μ.

ΡΟΤΟΡΟΥΑ. Στη χώρα των Μαορί και της γεωθερμίας

Αναχώρηση για Ροτορούα απόσταση 200χλμ. Το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής πεδινή – λοφώδης περιοχή. Συνεχές πράσινο, λιβάδια και λίγες καλλιέργειες. Πολλά κοπάδια αγελάδες να βόσκουν αλλά και άλογα πολύ καλής ράτσας και τα πουλάνε για αγώνες.
Η Νέα Ζηλανδία είναι σκηνικό για πολλές κινηματογραφικές παραγωγές όπως «Ο Άρχοντας των δακτυλιδιών», το Game of thrones και το Hobbit. Πλησίον του δρόμου ένα χωριό με τα σκηνικά του Hobbit. Διοργανώνονται επισκέψεις, γεύματα κτλ. με συμμετοχή 90 δολ.\άτομο.
Στην είσοδο της Ροτορούα επίσκεψη σε μικρό βοτανικό κήπο με ερπετά και πουλιά της ντόπιας πανίδας. Μοναδικό το ΚΙΟΥ ένα νυκτόβιο πουλί στο μέγεθος κοτόπουλου που είναι υπό εξαφάνιση. Πολλοί φωνάζουν τους Νεοζηλανδούς ΚΙΟΥ.
Με τελεφερίκ σε ψηλό σημείο στην πλαγιά βουνού για φαγητό, φωτογραφίες και βίντεο. Η πόλη Ροτορούα με 120.000 κατοίκους είναι δίπλα σε λίμνη όπου πριν εκατομμύρια χρόνια ήταν κρατήρας ηφαιστείου. Σήμερα είναι λουτρόπολη (περίπου όπως τα Καμένα Βούρλα) και προσελκύει πολύ ιαματικό τουρισμό.
Μικρή βόλτα στην πόλη, όπου σε κεντρική πλατεία ένας χώρος των Μαορί με την χαρακτηριστική όψη και απέναντι καθολική εκκλησία. Ενδιαφέρων ο διάκοσμος της εκκλησίας με πολλά στοιχεία από τους Μαορί και ένας Χριστός σε τζάμι με την χαρακτηριστική μπέρτα των φυλάρχων Μαορί. Εμφανής η ηφαιστειακή δραστηριότητα στην πόλη με πολλά σημεία να βγάζουν ατμούς.
Επίσκεψη στο γεωθερμικό πάρκο όπου ο μεγαλύτερος πίδακας γκέιζερ του Νότιου ημισφαιρίου. Καθημερινά κάποιες ώρες το ύψος του πίδακα είναι 2-3 μ., όμως κάποιες φορές φθάνει και τα 20μ. Πλησίον λάκκος με αναβράζουσα λάσπη από τα αέρια που εκφεύγουν από το έδαφος.
Στον ίδιο χώρο στη συνέχεια παρακολουθήσαμε παράσταση με χορούς των Μαορί. Τελετουργικό στην είσοδο εμείς δήθεν ως επισκέπτες κάποιου φυλάρχου. Εντυπωσιακός ο χορός Χάκα που τον τραγουδούσαν και χόρευαν πριν τις μάχες. Πολεμικές κινήσεις, αγριεμένα πρόσωπα, η γλώσσα έξω (δείγμα επικοινωνίας). Το χορό αυτό συνηθίζουν να χορεύουν οι ομάδες της Νέας Ζηλανδίας πριν τους αθλητικούς αγώνες.
Στη Νέα Ζηλανδία διάβασα και ένα από τα γνωστά Νεοζηλανδέζικα μυθιστορήματα ΧΑΚΑ της Καρόλ Φερέ. Συναρπαστικό ανάγνωσμα με αστυνομική πλοκή και φόντο τα πανάρχαια βίαια τελετουργικά έθιμα των Μαορί.

ΝΟΤΙΟ ΝΗΣΙ Κουίνσταουν η πιο παραθεριστική πόλη του Νότιου Ημισφαιρίου

Πρωινή πτήση από το αεροδρόμιο του ‘Ωκλαντ προς το Κουίνσταουν περίπου 2 ώρες. Από το αεροπλάνο η εικόνα του νότιου νησιού εντελώς διαφορετική. Ψηλά και απότομα βουνά, λίμνες μακρόστενες, καταπράσινες κοιλάδες.
Το νότιο νησί μεγαλύτερο σε έκταση από το βόρειο είναι πολύ αραιοκατοικημένο. Έχει μόλις το 1,0 από τα 5,0 εκατ. κατοίκους της Νέας Ζηλανδίας.
Η Κουίνσταουν είναι παραθεριστική πόλη (μαζί με την γύρω περιοχή περίπου 30.000 κάτοικοι). Έχει τουρισμό ολόκληρο το χρόνο χειμώνα – καλοκαίρι. Είναι χτισμένο στο άκρο μιας μακρόστενης λίμνης μήκους περίπου 80,0 και μεγ. πλάτος 3,0 χλμ. από τις χαρακτηριστικές λίμνες της περιοχής.
Επίσκεψη σε παλαιό χωριό χρυσοθήρων (1860 – 1870) σε απόσταση 8,0 χλμ. Σήμερα έχει την εικόνα των σπιτιών της χρυσοθηρίας ανακαινισμένα και αρκετή τουριστική κίνηση. Στη διαδρομή στάσεις σε μικρή εξαιρετική λίμνη και σε ποτάμι με γιαλό που μοιάζει με τον Άραχθο με δραστηριότητες ράφτιγκ και καταλύματα για διαμονή.
Το Κουίνσταουν ονομάζεται και πρωτεύουσα της περιπέτειας εξαιτίας των άνω των 30 δραστηριοτήτων που περιλαμβάνει. Θεωρείται το καλύτερο παραθεριστικό κέντρο του Νότιου Ημισφαιρίου.

ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΦΙΟΡΝΤΛΑΝΤ – ΜΙΛΦΟΡΝΤ . Στα φιόρδ του νότιου Ημισφαιρίου

Διαδρομή 280 χλμ. περίπου 4,5 ώρες κατά μήκος κοιλάδων με λιβάδια και βοσκοτόπους και εκατέρωθεν βουνά ηφαιστειογενή. Δρόμος 1+1 λωρίδων σε καλή κατάσταση ο περισσότερος σε πεδιάδα και ο υπόλοιπος ορεινή διαδρομή. Εντυπωσιακό το ετήσιο ύψος βροχής που είναι 5.000 χλσ. (στην Αθήνα είναι 400) και στην περιοχή του Μίλφορντ φθάνει τα 7.000. Πολλά ζώα στα λιβάδια εκατέρωθεν του δρόμου. Πρόβατα, αγελάδες και πολλά ελάφια σαν γαϊδουράκια χωρίς κέρατα.
Το δεύτερο μισό της διαδρομής στο εθνικό πάρκο Φιόρντλαντ. Πρόκειται για μεγάλη περιοχή του ΝΔ άκρου του νησιού που θυμίζει έντονα Νορβηγία με πολλά φιόρδ και στενόμακρες λίμνες. Η διαδρομή στο πάρκο συνέχεια σε δάσος που διακόπτεται από ξέφωτα δίπλα σε λίμνες. Στάσεις για φωτογραφίες και σε δύο θέσεις για μικρή πεζοπορία 10 – 15΄ σε μονοπάτια.
Περίπου 20 χλμ. πριν το τέρμα στο Μίλφορντ τούνελ μήκους 1200 μ. Η κατασκευή του άρχισε το 1935 και ολοκληρώθηκε το 1953 με πολλές διακοπές εξαιτίας ατυχημάτων από χιονοστιβάδες.
Μετά τις σήραγγες διαδρομή κατηφορική με ελιγμούς κατάφυτη από ψηλά δένδρα (οξιές κτλ.). Διασταύρωση με ποταμάκια και ρυάκια με κρύο καθαρό νερό.
Το λιμανάκι του Μίλφορντ στο βάθος του ομώνυμου φιόρδ. Τα φιόρδ δημιουργήθηκαν στην εποχή των παγετώνων και από το λιώσιμο των πάγων σαν λίμνες με γλυκό νερό. Έτσι και σήμερα το νερό τους είναι γλυκό και μόνο προς την είσοδο από τη θάλασσα υφάλμυρο. Με τον ίδιο τρόπο δημιουργήθηκαν και οι πολλές μακρόστενες λίμνες που συναντάμε μεταξύ των βουνών.
Η βόλτα με το καραβάκι μέχρι την είσοδο του φιόρδ (περ. 20 χλμ.) και επιστροφή συνολικά 1 ώρα και 45 λεπτά. Το πλάτος του φιόρδ 100 – 300 μ. με εκατέρωθεν κατακόρυφους βράχους με βλάστηση. Σε δύο σημεία στις απέναντι όχθες ομάδες από 20 – 30 φώκιες.
Σε ολόκληρο το μήκος πολλά νερά από τις δύο πλευρές. Ιδιαίτερα εντυπωσιακοί δύο καταρράκτες από τις εκατέρωθεν πλευρές με αρκετό νερό και ύψος πάνω από 100μ. Σ’ ολόκληρη τη διαδρομή καταγάλανος ουρανός και λαμπρός ήλιος, πράγμα σπάνιο επειδή συνήθως βρέχει και έχει ομίχλες. Ο ίδιος καιρός ολόκληρη τη μέρα σ’ ολόκληρη τη διαδρομή. Στην επιστροφή επίσκεψη σε φάρμα με αλπάκα, καμηλοειδή πρόβατα που μοιάζουν με τα λάμα των Άνδεων.

 

Φιορδ Μίλφορντ προς το βάθος

Φιορδ Μίλφορντ προς το βάθος

ΠΑΡΚΟ ΟΡΟΥΣ ΚΟΥΚ. Στις Άλπεις της Νέας Ζηλανδίας

Αναχώρηση από το Κουίνσταουν για διαδρομή 340 χλμ. προς ΒΑ ακολουθώντας την κοιλάδα ποταμού. Πρώτη στάση σε ψηλή παλαιά σιδερένια γέφυρα επί του ποταμού, όπου παρακολουθήσαμε και κάποιες πτώσεις μπάτζικ τζάμπινγκ.
Επόμενη στάση σε κτήμα δίπλα στο δρόμο, το οποίο πουλούσε φρούτα. Ιδιοκτήτρια η Ελευθερία από την Κρήτη, που ήρθε στη Νέα Ζηλανδία πριν 53 χρόνια. Λίγο μετά το 1960 η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας φιλοξένησε για 2 χρόνια 250 κοπέλες από την Κρήτη ως ανταπόδοση της βοήθειας που είχαν οι Νεοζηλανδοί στρατιώτες στη μάχη της Κρήτης το 1941. Οι περισσότερες από αυτές μείναν στη Νέα Ζηλανδία. Η Ελευθερία παντρεύτηκε και έχει σήμερα φάρμα 900 στρ. που καλλιεργεί φρούτα. Μέσα στη φάρμα έχει κατασκευάσει 200 σπιτάκια για να μένουν εργάτες από τις Φιλιππίνες που φέρνει οργανωμένα με άδειες από το κράτος τον καιρό της συγκομιδής. Πουλά και φρούτα (σταφύλια, δαμάσκηνα, βερίκοκα, ροδάκινα, κεράσια κτλ.) στο μαγαζί και φεύγοντας μας φίλεψε ένα τελάρο.
Στάση σε δύο λίμνες. Η δεύτερη αρχίζει από τους πρόποδες των βουνών Κουκ με μια πολύ καλή εικόνα των βουνών.
Περπάτημα σ’ ένα από τα πολλά μονοπάτια του πάρκου περ. 4,0 χλμ. με σχετική εύκολη πεζοπορία. Στο τέρμα εξέδρα για παρατήρηση και φωτογραφίες αρκετά κοντά σε κορυφή ύψους 3590 μ. και έναν παγετώνα. Τα βουνά Κούκ είναι τα ψηλότερα της Νέας Ζηλανδίας (3724 μ.) με τρεις κορυφές ψηλότερες από τα 3500 μ. και 140 άλλες με υψόμετρο μεγαλύτερο από 2500 μ. Έχουν ακόμα 70 παγετώνες.
Στην ψηλότερη κορυφή ανέβηκε το 1948 ο μετέπειτα κατακτητής των Ιμαλάιων Νεοζηλανδός Έντμουντ Χίλαρυ το 1953. Ο Χίλαρυ είναι εθνικός ήρωας της Νέας Ζηλανδίας παρασημοφορήθηκε από την βασίλισσα της Αγγλίας και έχει τον τίτλο του Σερ.

Τα βουνά Κουκ (3724 μ.) με λίμνη στους πρόποδες

Τα βουνά Κουκ (3724 μ.) με λίμνη στους πρόποδες

ΚΡΑΙΣΤΤΣΕΡΤΣ. Η πρωτεύουσα του νότιου νησιού

Μετά το πάρκο Κούκ αναχώρηση συνεχίζοντας την πορεία ΒΑ για περίπου 300 χλμ. Στην περισσότερη διαδρομή εξακολουθεί το τοπίο σε οροπέδιο με λίμνες. Πέρασμα από αυχένα και είσοδο σε πεδινή περιοχή πλησίον της πόλης με πολλές και καλές καλλιέργειες τροφοδότης της Νέας Ζηλανδίας.
Το Κράισττσερτς (400.000 κάτοικοι) είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη και η μεγαλύτερη του νότιου νησιού, ιδρύθηκε το 1850 και είναι η παλαιότερη πόλη της Νέας Ζηλανδίας. Οι πρώτοι κάτοικοι φαλαινοθήρες και η ονομασία του από κάποια εκκλησία της Αγγλίας.
Είναι σήμερα η πιο αγγλική πόλη της Νέας Ζηλανδίας. Οικονομικό και βιομηχανικό κέντρο του νότιου νησιού, ιδιαίτερα στην παραγωγή και συσκευασία των αγροτικών προϊόντων που εξάγονται από το λιμάνι. Από το λιμάνι του Κράισττσερτς γίνονται και οι περισσότερες αναχωρήσεις (κυρίως επιστημονικές) για Ανταρκτική.
Στο κέντρο της πόλης έντονα τα σημάδια του καταστρεπτικού σεισμού 2011 και 2012 (8,1 ρίχτερ). Έκτοτε εξακολουθούν οι σεισμοί με μεγαλύτερο 7,3 ρίχτερ. Στο κέντρο ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα ισοπεδωμένα. Μεγάλες ζημιές και ο καθεδρικός ναός, ο οποίος μεταφέρθηκε σε πλησίον σημείο. Κοντά στο ναό 185 καθίσματα άδεια σε ανάμνηση των θυμάτων του σεισμού του 2012.
Επίσκεψη στο Βοτανικό κήπο. Μεγάλος κήπος με ποικιλία φυτών από τη Νέα Ζηλανδία αλλά και από άλλες χώρες. Στον κήπο μουσείο με την ιστορία της Νέας Ζηλανδίας και παραστάσεις από τους πρωτόγονους μέχρι σήμερα. Είχαν την ιδέα να δείξουν και τα ασύλληπτα αεροπορικά ταξίδια του μέλλοντος, τα οποία παρακολουθούνται σε θάλαμο με ειδικά γυαλιά σε αίθουσα προσομοίωσης.
Στη συνέχεια επίσκεψη στο μουσείο της Ανταρκτικής. Προβλήθηκε αεροπορική περιήγηση στην Ανταρκτική με πολύ εντυπωσιακές εικόνες από τους παγετώνες, τα βουνά, τις βάσεις κτλ. Μικρή παραμονή σε ειδική αίθουσα με συνθήκες καταιγίδας στην Ανταρκτική, με θερμοκρασία -8,0 0C και ισχυρούς ανέμους.
Τέλος του ταξιδιού στο αεροδρόμιο για την επιστροφή στην Αθήνα. Συνολικό ταξίδι επιστροφής 24 ωρών με ενδιάμεσες στάσεις στο Σίδνεϋ και Ντουμπάι.

 

Ποτάμι με γιαλό και καθαρό νερό σαν τον Άραχθο στη Ν. Ζηλανδία

Ποτάμι με γιαλό και καθαρό νερό σαν τον Άραχθο στη Ν. Ζηλανδία