ΕΝΑΣ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ ΣΤΑ ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ

Ένα γράμμα στον Παττακό (!) για κάτι «χαδιάρες» που ξελόγιασαν κάποιο δασικό!

του Χρήστου Ντάλα

Κάθε καλοκαίρι στα θέατρα απολαμβάνουμε Αριστοφάνη. Αιχμηρή κριτική με τις ονομαστές ελευθεροστομίες του, για τα δρώμενα στην Αρχαία Αθήνα.

Στην «Λυσιστράτη» οι γυναίκες της Αρχαίας Αθήνας έκαναν αποχή από το σεξ για να εκβιάσουν τους άνδρες να σταματήσουν τους πολέμους. Στις «Εκκλησιάζουσες» οι γυναίκες με επικεφαλής τον Πραξαγόρα έκαναν κατάληψη στην Εκκλησία του Δήμου για δικαιότερους νόμους και δημοκρατία στο σεξ.

Στα Τζουμέρκα του 1970 ένας κοντοχωριανός μας είναι αγανακτισμένος με διάφορα τεκταινόμενα. Ένας δασικός, αντί για τη δουλειά που τον προσλάβαν, χαμουρεύεται με τις γυναίκες. Έχει και παντρεμένες και χήρες «χαδιάρες» που τον νταντεύουν και τον προξενεύουν με τις δικές τους!

Μεσούσης δικτατορίας σε κάποιον έπρεπε να πει τον πόνο του. Σε ποιόν άλλον από τον πανίσχυρο τότε Υπουργό Εσωτερικών της δικτατορίας Στυλ Παττακό;

Με γνήσια αριστοφανικό τρόπο διεκτραγωδεί την κατάσταση: «Εμείς δασικό θέλαμε όχι γαμιά, τις γυναίκες τις γαμούμε και μόνοι μας!»

Ας απολαύσουμε το γράμμα ακριβώς με την σύνταξη και την ορθογραφία που γράφηκε και στάλθηκε.

1) Αξιωτιμη Στελειανο Πατακον Αναφερομεν

οτι ο …………. Δασηκώς Κρατηκος έδραν Αγνάντων και ειναι απο την Πράμαντων. Πράμαντα και Άγναντα ειναι σημά. η προμαντιότες ερχωντε στο Κοινοτικων Δασος των Αγναντων και ΚώΒουν οτι θελουν και αυτό. κάνη τραβά ματια, δεν τους κανη μήνηση καμίαν γιατι του εχει χουριανούς. δηλαδή, είναι σαν ντόπιος.

2) Δευτερων: είχες και χαϊδιαρες, δηλαδή αυτή είναι χήραν πουτάνα, ο ………….. Βρησκετε στο σπίτη της Χηρας, τρωγη φαγειτο καθε Βράδη των πλενη των σηδερωνη των εχει σαν ανδραν δικο της και του κανη προξηνιά να τον παντρέψη η χαιδιαρα μας στο σοϊ το δηκο της.
3)Τρήτων: ολες οι περιφράξεις των Αγνάντων κωβουν μεσα στην περιφραξην, το σοϊ της χηρας βουσκανη μεσα στην περιφραξην προβατα, αίγες αλογα τρωγουν πευκαν, ακακίες ελατα και ο ………….. πηγένη στο σπίτι της χηρας και τρώγι καλά και γαμή και δεν τον μέλη.
4) Τεσερα: δεν φτανη που γαμή την χηραν, αλά πηγενη και στης παντρημενες της γαινέκαις δηλαδη των …………., αυτος δεν είναι Δασηκός αλά είναι γαμιάς, εμής θελομεν
3)Δασηκο, δεν θελομεν γαμιά, της γαινέκαις της γαμούμε μόνη μας, εδω γενεται μεγαλη καταστροφη. Αυτα, η Δασηκων Επε ρωσιών δεν ξερουν τιποτα.
(4)Τέταρτων: στο σοϊ της χηρας ο …………. τους φελαϊ ολους δεν κανη μήνησιν καμια και να θελεση ο Κωστας να κανη, δεν τον αφήνει η χηραν Πουτάνα. Εχουν 8 χρόνια που κάνουν αυτή
τη δουλιά, γαμιόντε στο σπιτη και στα Πευκαν. Ο …………εφηγε για ενα χρώνο και ήρθε πάλε στη Άγναντα γιατι είχε την αδερφή του. Πηγενη στην Αρτα, Ιωαννηνα και Αθηνα και γαμιότε με τους Δασηκούς στα γραφία.

Ονομα Αναφορας ……….. Αγνάντων

Σήστασης του …………… Έδραν Άγναντων.

Άγναντα Άρτης

Γράμμα καταγγελίας χωρικού κατά ενός δασικού (δασοφύλακα) που έγινε το 1970